kptv logo
On air
Webcam
ULTIMELE PIESE DIFUZATE
STIRI
CURSUL VALUTAR SI VREMEA
PARTENERI
StreamingPulse
Koening Profile
RECOMANDAREA SAPTAMANII
Radio Vectors by Vecteezy

Multumim pentru sprijinul acordat


Follow radio_KPTV on Twitter


Facebook Twitter email

Icoana a muzicii rock si membrul trupei Big Star, Alex Chilton a incetat din viata la 59 de ani 
Alex Chilton, cantaret si chitarist al trupei Big Star, unul dintre cele mai influente trupe rock din anii 1970, a incetat din viata la 59 de ani. Chilton a suferit un atac de cord in aceasta dimineata la New Orleans, cu cateva zile inainte de spectacolul programat in Austin, Texas. Chilton s-a mai plans despre starea lui de sanatate in cursul zilei, iar in final cand a fost transportat la spitalul din New Orleans, a fost pronuntat decedat. Bateristul de la Big Star, Jody Stephens a confirmat decesul lui Chilton. ”Alex a decedat in urma cu cateva ore,” a spus Stephens. “Nu am foarte multe detalii, dar se pare ca a fost un atac de cord.”

Chilton si-a inceput cariera muzicala in anii adolescentei ca membru al trupei Box Tops inainte de reintoarcerea in Memphisul natal pentru a alcatui formatia Big Star impreuna cu chitaristul Chris Bell, bateristul Jody Stephens si basistul Andy Hummel.
Amestecand puterea curentului pop cu sunetul inspirat Beatles si Beach Boys, Big Star au fost foarte aclamati, dar ignorati din punct de vedere comercial. In scurtul lor timp impreuna in anii 70, cu toate ce Bell a parasit formatia dupa #1 Record, Hummel dupa Radio City, Big Star au scos doar trei albume, dar acestea au fost incredibile:
in 1972 #1 Record, in 1974 Radio City si in 1978 minunatul album Third/Sister Lovers, toate gasindu-si locul pe lista Rolling Stone’s 500 Greatest Albums of All Time, iar dintre piesele lor “Thirteen” si “September Gurls” au intrat amandoua in clasamentul 500 Greatest Songs of All Time
Chiar daca au cantat impreuna numai cativa ani, impactul celor de la Big Star continua sa reverbereze, decenii mai tarziu. R.E.M. si The Replacements au numit ca influente majore pe Big Star si Alex Chilton, iar albumul celor din urma numit Pleased to Meet Me are un cantec intitulat “Alex Chilton.” Acesta a devenit un idol al muzicii rock, iar artisti ca Beck, Wilco, Elliott Smith, R.E.M., Cheap Trick, Jeff Buckley, Garbage, Bat For Lashes si Whiskeytown, cu totii au in repertouri din piesele celor de la Big Star.
Interes crescut in muzica trupei a dus la reintalnirea lor in anii 90 cand au mai scos un album in 2005 In Space, in care au aparut doi noi membri ai trupei, veniti de Posies, Ken Stringfellow si Jon Auer. Anul trecut a fost scoas pe piata o piesa de colectie, editia speciala a tuturor albumelor Big Star, Keep an Eye on the Sky.
“Nu e ca si cand as fi un star, care nu poate trece neonservat, dar totusi unii ma recunosc,” spunea Chilton in 2000 revistei Rolling Stone despre lipsa de faima de care au fost inconjurati membri trupei in primii lor ani impreuna. “Ce e amuzant este ca vecinii mei ma cunoasc doar ca Alex, mai ales pentru ca multi ani m-am plimbat de colo colo, dar in ultimii ani m-am cam asezat.” Lui Chilton i-au suppravietuit sotia Laura si fiul Timothy.



www.rollingstone.com