kptv logo
On air
Webcam
ULTIMELE PIESE DIFUZATE
STIRI
CURSUL VALUTAR SI VREMEA
PARTENERI
StreamingPulse
Koening Profile
RECOMANDAREA SAPTAMANII
Radio Vectors by Vecteezy

Multumim pentru sprijinul acordat


Follow radio_KPTV on Twitter


Facebook Twitter email
Peter Green este considerat de catre unii fani drept cel mai mare chitarist alb de blues din toate timpurile, dupa Eric Clapton. Nascut Peter Greenbaum, insa autonumit Peter Green incepand cu varsta de 15 ani, el a crescut in cartierul muncitoresc East End din Londra. Influentele muzicale timpurii ale lui Green au fost Hank Marvin de la the Shadows, Muddy Waters, B.B. King, Fredie King si muzica ebraica traditionala. Initial acesta a cantat la bas inainte de a fi invitat in 1966 de organistul Peter Bardens sa indeplineasca rolul de chitarist solo in trupa celui din urma, al carei baterist era un baiat lung si subtire pe nume Mick Fleetwood. Green, in varsta de 19 ani, canta cu Bardens de doar 3 luni cand s-a alaturat trupei John Mayall"s Bluesbreakers ai carei membri aflati intr-o continua migratie ii includea pe basistul John McVie si bateristul Aynsley Dunbar. Un fan entuziast al lui Clapton, Green a insistat ca Mayall sa-i dea si lui o sansa cand chitaristul celor de la Bluesbreakers a plecat intr-o excursie pe perioada nedeterminata in Grecia. Green canta bine si, dupa cum Mayall isi aminteste, nu a fost amuzat atunci cand Clapton s-a intors dupa o serie de concerte, iar Green era out.

Cand Clapton a parasit trupa definitiv 6 luni mai tarziu, Mayall l-a rugat pe Green sa revina. Fanii erau in mod evident ostili pentru ca Mayall nu era zeu, desi acestia au apreciat inlocuirea prompta a lui Clapton. Producatorul Mike Vernon a fost inspaimantat cand Bluesbreakers au venit fara Clapton sa inregistreze albumul A Hard Road la sfarsitul lui 1966, insa a fost convins de interpretarea lui Green. Pe multe inregistrari ascultatorul ar distinge cu dificultate ca nu Clapton e cel care canta. Cu o piesa misterioasa marca Green intitulata "The Supernatural", acesta si-a prezentat inceputul stilului sau original, fluid, obsedant care aminteste atat de mult de B.B. King.

Cand Green l-a parasit pe Mayall in 1967, i-a luat pe McVie si Fleetwood pentru a pune bazele trupei Peter Green"s Fleetwood Mac. In scurt timp Jeremy Spencer si Danny Kirwan au furnizat trupei o neobisnuita formula cu 3 chitaristi. Green era la apogeu pe albumele Mr. Wonderful, English Rose, Then Play On si o inregistrare live - Boston Tea Party. Piesa instrumentala a lui Green -Albatross- a fost primul single number 1 al trupei in Marea Britanie, iar "Black Magic Woman" a devenit mai tarziu un mare hit pentru Carlos Santana. Insa Green consuma LSD si comportamentul sau devenea din ce in ce mai irational, in special dupa ce a disparut pentru 3 zile de consum abuziv de droguri in Munchen. Acesta a devenit foarte religios, aparand pe scena cu crucifixuri si mantii cu trena. Colegii sai de trupa s-au impotrivit sugestiei acestuia de a dona majoritatea castigurilor unor cauze nobile, iar acesta a parasit trupa la mijlocul lui 1970 dupa ce a compus o tulburatoare melodie autobiografica intitulata "The Green Manalishi".
Peter Green
Peter Green

Dupa un album ursuz si incoerent numit "The End of the Game", Green i-a intristat pe fani cand a pus chitara in cui, exceptand ajutorul dat celor de la Mac pentru a-si finaliza turneul cand Spencer s-a alaturat neasteptat sectei religioase "Children of God" din Los Angeles si a parasit formatia. Odiseea haotica de aproape o decada a lui Green a inclus zvonuri potrivit carora ar fi fost gropar, barman in Cornwall, infirmier sau membru al unei comunitati israelite. Cand un functionar i-a trimis acestuia o cota-parte nedorita, Green l-a infruntat cu o arma desi aceasta nu era incarcata. Green a ajuns pentru putin timp la inchisoare dupa care a fost transferat la un azil.

Green a reiesit la suprafata la sfarsitul anilor "70 si inceputul anilor "80 cu albumele In the Skies, Little Dreamer, White Sky si Kolors avandu-i uneori colaboratori pe Bardens, Robin Trower, bateristul Reg Isidore si bateristul trupei Fairport Convention Dave Mattacks. El a reluat standardul albumului "Then Play On" al trupei Fleetwood Mac - "Rattlesnake Shake" pe albumul solo al lui Fleetwood din 1981 - "The Visitor". Autorul britanic Martin Celmins a realizat in 1995 biografia lui Green. Afectat psihic, sub tratament si cantand prea putin la chitara in cea mai mare parte a anilor "90, solitarul Green a reluat inregistrarile sporadice in a doua parte a acestei decade. Acesta apare in mod neasteptat din cand in cand, cel mai remarcabil pe 12 ianuarie 1998 cand Fleetwood Mac sunt introdusi in Rock&Roll Hall of Fame. Intr-un moment rar, perfect, Green a improvizat alaturi de tovarasul incorporat Santana pe piesa "Black Magic Woman".

Editor: Răzvan Bercea