kptv logo
On air
Webcam
ULTIMELE PIESE DIFUZATE
STIRI
CURSUL VALUTAR SI VREMEA
PARTENERI
StreamingPulse
Koening Profile
RECOMANDAREA SAPTAMANII
Radio Vectors by Vecteezy

Multumim pentru sprijinul acordat


Follow radio_KPTV on Twitter


Facebook Twitter email
Membru in perioada de inceput a formatiei Fletwood Mac, chitaristul de slide Jeremy Spencer a lasat in urma o mostenire muzicala frumoasa (chiar daca limitata), fiind cunoscut mai mult pentru retragerea sa brusca din grup pentru a se alatura unei secte religioase.

Spencer s-a nascut in West Hartlepool, Anglia la 4 Iulie 1948. A inceput studiul pianului la varsta de 9 ani, la 15 ani trecand la chitara pentru a rivaliza cu idolii sai rock&roll; in anul urmator il descopera pe Elmore James care il influenteaza cel mai puternic. In 1967 Spencer devine al patrulea membru al trupei, pe atunci in dezvoltare, Fleetwood Mac si se concentreaza pe chitara slide, acompaniind uneori si la pian. Spencer a fost un membru important pentru soundul blues-rock al grupului de pe albumele Fleetwood Mack din 1969 si English Rose din 1969. Parodiile stilurilor incipiente de rock&roll si ale artistilor respectivi realizate de Spencer, un talentat impresionist muzical, au fost cateodata incorporate in showurile formatiei; in 1970 Spencer lanseaza un LP care ii poarta numele si care contine parodii ale stilului rockabilly -specific anilor 50-, ale baladelor pentru adolescenti, ale surf-rockului, Elvis, psihedelic si chiar ale pieselor Fleetwood Mac. In acelasi an, Kiln House avea sa fie ultimul album Fleetwood Mac pe care a figurat si Spencer.
Fleetwood Mac
Fleetwood Mac

La inceputul lui 1971, cu cateva ore inaintea concertului Fleetwood Mac la Los Angeles din cadrul unui turneu in Statele Unite, Spencer a disparut fara a da de stire; 5 zile mai tarziu, politia l-a gasit la sediul unei secte crestine numite "The Children of God" careia Spencer i se afiliase dupa ce fusese abordat pe strada. Oarecum religios dintotdeauna, Spencer a dezvaluit mai tarziu ca se simtise neimplinit din punct de vedere spiritual la inceputul perioadei de succes a grupului; cu toate acestea, plecarea sa brusca a pus grupul in incurcatura. Nu numai ca au trebuit sa il recheme pe Green pentru a finaliza turneul, ci au si intrat intr-o criza de identitate care nu avea sa fie rezolvata in urmatorii ani, in absenta lui Green, Spencer fiind principala piesa de legatura cu trecutul blues-rock al formatiei.

Intre timp Spencer a reaparut in 1973 cu un nou album, Jeremy Spencer & The Children, la labelul CBS; avand influente de psihedelic si folk-rock, materialul era dedicat in totalitate credintei sale nou-gasite. In 1975 Spencer se intoarce la Londra si infiinteaza o formatie de blues-rock numita Albatross, care ii avea in componenta si pe alti membri ai sectei; in 1979 lanseaza inca un album solo la casa de discuri Atlantic, intitulat Flee. Desi Spencer a ramas tacut din punct de vedere discografic, a continuat sa cante si mearga in turnee, devotandu-si mare parte din timp scopurilor caritabile.
Pe masura ce mileniul se apropia de sfarsit, Spencer a fost in turneu in India de 3 ori (1995, 1998 si 2000), a lucrat la materialul pentru un album instrumental si a ramas un membru activ al "The Family" (cum aveau sa fie mai tarziu numiti "The Children of God"). Apoi, in mod neasteptat, in 2006, dupa o absenta de 30 de ani din studioul de inregistrari Spencer a reaparut cu un album sub labelul Blind Pig Records, impresionantul "Precious Little" (albumul a fost licentiat de Bluestown Records din Norvegia, care l-a lansat initial), sugerand ca povestea muzicala a lui Spencer e departe de a se fi terminat.

Editor: Răzvan Bercea