kptv logo
On air
Webcam
ULTIMELE PIESE DIFUZATE
STIRI
CURSUL VALUTAR SI VREMEA
PARTENERI
StreamingPulse
Koening Profile
RECOMANDAREA SAPTAMANII
Radio Vectors by Vecteezy

Multumim pentru sprijinul acordat


Follow radio_KPTV on Twitter


Facebook Twitter email
Cu toate ca Slade nu a cucerit cu adevarat audienta americana niciodata (fiind de multe ori considerata de mentalitatile inguste "cu un sound prea britanic"), acestia au devenit o senzatie in tara natala cu brandul lor autentic de glam rock la inceputul anilor 70, cand au reusit sa se claseze de 11 ori in Top Five pe parcursul unei perioade de 4 ani, intre 1971-1974, 5 dintre aceste hituri atingand chiar prima pozitie.

Compus din solistul/chitaristul Noddy Holder (nascut Neville Holder la 15 iunie 1946 in Walsall, West Midlands, Anglia), chitaristul Dave Hill ( 4 aprilie 1946, Fleet Castle, Devon, Anglia), basistul Jimmy Lea (14 iunie 1949, Wolverhampton, West Midlands, England) si bateristul Don Powell (10 septembrie 1946, Bilston, West Midlands, England), grupul a luat initial fiinta in primavara lui 1966 sub numele In-Be-Tweens, aparand in mod regulat cu o mixtura de cantece soul si rock. Insa in afara de un single obscur "You Better Run" (compus de viitorul impresar al trupei The Runaways Kim Fowley), trupa nu a mai lansat vreun alt material discografic.
La sfarsitul anilor 60, grupul si-a schimbat denumirea in Ambrose Slade si a semnat cu Fontana. La scurt timp dupa, cvartetul s-a asociat cu impresarul Chas Chandler (ex-basist al trupei Animals, care cu cativa ani inainte il descoperise pe Jimmy Hendrix) care a sugerat imediat trupei sa isi scurteze numele (Slade) si sa adopte un look "skinhead" (cizme Dr. Martin, capete rase) pentru o atractivitate sporita.

Dupa cateva albume care au continut putine compozitii proprii (Beginnings in 1969, Play It Loud 1970), trupa a inceput sa compuna propriile cantece iar membrii acesteia si-au lasat parul lung si au adoptat un look specific miscarii glam, aflata atunci in plina dezvoltare, alaturandu-se cauzei sustinute de compatriotii lor David Bowie si T Rex. Aceasta noua directie a dat rezultate in 1971 cu singleul "Get Down and Get With It" clasat pe pozitia 16 in UK, care a intrat in randul singleurilor clasice si a consacrat trupa ca cea mai dorita formatie de petreceri din Anglia. Slade a mai utilizat ca truc scrierea fonetica sau prescurtata a titlurilor de piese pentru a-si spori popularitatea, fapt evidentiat de singleuri precum "Coz I Luv You," "Look Wot You Dun," "Take Me Bak "Ome," "Mama Weer All Crazee Now," "Gudbuy t"Jane," "Cum on Feel the Noize," "Skweeze Me, Pleeze Me," si "Merry Xmas Everybody" (ultimul a continuat sa reintre in topuri in fiecare sezon de sarbatori pentru multi ani). O serie de incercari de a intra pe piata americana au fost sortite esecului (cu diferente intre lungimile track listingurilor din Marea Britanie si SUA), in ciuda faptului ca albume precum "Slade Alive!" si "Slayed?" sunt considerate unele dintre cele mai bune albume ale erei glam.

Slade a continuat sa scoata hituri pe pamant natal, incluzand si titluri corect ortografiate precum "My Friend Stan", "Everyday", "Bangin" Man", "Far Far Away", "How Does it Feel" si "In for a Penny", insa odata cu demodarea glam rockului si ascensiunea punkului de la mijlocul anilor 70, hiturile au incetat sa mai apara. In ciuda schimbarii climatului muzical, Slade a ramas activa, continuand sa organizeze turnee si sa scoata albume, titlul mateiralului din 1977, "Whatever Happened To Slade?" demonstrand ca umorul grupului a ramas intact, in ciuda caderii lor in desuetudine. Cu toate acestea un numar mare de fani au sustinut formatia, cand aceasta a dat reprezentatia de la Reading Festival 1980, considerata una dintre cele mai bune ale zilei. Aparitia acestora a starnit un nou val de interes pentru trupa, Slade repurtand primul succes in 6 ani cu cele doua hituri din 1981 "We"ll Bring the House Down" si "Lock up Your Daughters".

Slade a beneficiat de asemenea de un act de incurajare de pe celalalt continent unde grupul de pop-metal Quiet Riot a preluat piesa "Cum on Feel the Noize" in 1983, transformand-o intr-un hit, ceea ce a avut drept rezultat o clasare buna in charturi pentru materialul celor de la Slade "Keep Your Hands Off My Power Supply" (lansat sub titlul "The Amazing Kamikaze Syndrome" in Marea Britanie cu un an mai devreme). Dupa aceasta Slade s-a bucurat de un numar de hituri in Statele Unite la MTV si la radio - "Run Runaway" si "My Oh My". In aceasta perioada Holder si Lea si-au incercat norocul si ca producatori pentru trupa Girlschool si albumul acestora din 1983, Play Dirty. In ciuda unui nou album de studio, Rogues Gallery, si al unui nou cover din partea celor de la Quiet Riot "Mama Weer All Crazee Now", Slade nu a fost capabila de a-si mentine nou-gasita audienta americana, respectiv de a recastiga interesul ascultatorilor din Marea Britanie si a disparut treptat din lumina reflectoarelor, de aceasta data fara un comeback.
In anii 90 a fost formata o versiune trunchiata a formatiei, numita Slade II (neavandu-i in componenta pe Lea si Holder), in timp ce Holder a devenit om de televiziune precum si host al propriei emisiuni radio cu rockul anilor 70. O compilatie cu 21 de titluri, "Feel the Noize: The Very Best of Slade" a fost lansata in 1997 (relansata cu titlul "Greatest Hits" cativa ani mai tarziu) dovedindu-se o productie populara in Anglia.

Editor: Răzvan Bercea