kptv logo
On air
Webcam
ULTIMELE PIESE DIFUZATE
STIRI
CURSUL VALUTAR SI VREMEA
PARTENERI
StreamingPulse
Koening Profile
RECOMANDAREA SAPTAMANII
Radio Vectors by Vecteezy

Multumim pentru sprijinul acordat


Follow radio_KPTV on Twitter


Facebook Twitter email
Rush este o trupa canadiana de rock formata in august 1968 in cartierul Willowdale din Toronto. Formatia este alcatuita din basistul, organistul si solistul Geddy Lee, chitaristul Alex Lifeson si tobosarul si textierul Neil Peart. Trupa a trecut printr-o serie de reconfigurari intre 1968 si 1974, stabilizandu-se in iulie 1974 cand Peart a fost adus in locul lui John Rutsey, cu doar 2 saptamani inaintea primului lor turneu in SUA.

De la lansarea albumului de debut (al carui titlu coincide cu cel al formatiei), in martie 1974, trupa s-a remarcat prin abilitatile instrumentale ale membrilor sai, compozitii complexe, si motive lirice eclectice care ating cu precadere subiecte precum science fiction, fantezie, filozofie, precum si cauze umanitare sau probleme sociale, emotionale, ecologice.

Din punct de vedere muzical, Rush a evoluat de-a lungul anilor de la un stil heavy cu influente blues pe care il putem intalni pe primele lor albume, la o mixtura de hard rock, progressive rock si muzica produsa cu sintetizatoare. Trupa a reusit sa influenteze diferiti artisti precum Metallica si The Smashing Pumpkins precum si formatii de progressive metal precum Dream Theater, Primus si Symphony X.

Rush a castigat o serie de premii Juno si a fost inclusa in Hall of Fame-ul muzicii canadiene in 1994. De-a lungul carierelor, componentii formatiei au fost remarcati ca fiind printre cei mai buni la instrumentele lor, fiecare dintre acestia castigand premii in urma voturilor cititorilor revistelor de profil. Ca formatie, Rush se poate mandri cu 24 de discuri de aur si 14 discuri de platina(3 dintre acestea multi-platina). Potrivit RIAA, un top al vanzarilor ar plasa formatia canadiana pe locul 4, dupa The Beatles, The Rolling Stones si Aerosmith, din punct de vedere al celor mai multe discuri de aur sau platina obtinute de o trupa rock. Rush se claseaza, de asemenea, pe locul 79 in topul vanzarilor de albume in SUA, cu 25 de milioane de unitati. Desi un total al vanzarilor de albume la nivel mondial nu este intocmit de catre o singura entitate, in 2004 mai multe surse estimau ca aceasta cifra ar trece de 40 de milioane in cazul formatiei canadiene. Cel mai recent turneu al trupei, o promovare a albumului “Snakes&Arrows” la nivel intercontinental, s-a incheiat in 24 iulie 2008 in Noblesville, Indiana.

La 9 mai 1996, toti cei 3 membri ai formatiei au fost decorati cu Ordinul Ofiterilor Canadei. Trioul a devenit astfel prima trupa de rock care primeste o astfel de distinctie.


http://en.wikipedia.org