kptv logo
On air
Webcam
ULTIMELE PIESE DIFUZATE
STIRI
CURSUL VALUTAR SI VREMEA
PARTENERI
StreamingPulse
Koening Profile
RECOMANDAREA SAPTAMANII
Radio Vectors by Vecteezy

Multumim pentru sprijinul acordat


Follow radio_KPTV on Twitter


Facebook Twitter email
Oasis este o trupa britanica formata in Manchester in 1991. La inceput cunoscuta sub numele The Rain, trupa a fost alcatuita de Liam Gallagher (voce si tamburina), Paul Arthurs (chitara), Paul McGuigan (chitara bas) si Tony McCarroll (tobe, percutie), carora li s-a alaturat la scurt timp si fratele mai mare al lui Liam, Noel Gallagher (chitara principala si voce). Din iunie 2009, Oasis a vandut peste 70 de milioane de discuri in intreaga lume. Au avut opt single-uri numarul 1 in Marea Britanie, sapte albume pe locul intai, cincisprezece premii NME, noua premii Q,patru premii MTV Europe Musicsi cinci premii BRIT Awards, incluzand unul in 2007 pentru contributie exceptionala in muzica.

Membri trupei au semnat contracte cucasa de discuri Creation Records iar ulterior au relansat cel de-al treilea album Definitely Maybe din 1994. Anii urmatori au adus piesele cu succes international (What"s the Story) Morning Glory? (1995) cu noul baterist Alan White, ceea ce a creat o rivalitate cu colegii Britpop de la Blur pentru locul in topuri. Fratii Gallagher au fost des subiecte pentru revistele de scandal, din cauza vietii lor salbatice, precum si a disputelor dintre ei.
Oasis au lansat al treilea lor album Be Here Now, in 1997, care a devenit cel mai rapid vandut album in istoria topurilor Marii Britanii. Trupa si-a pierdut membri Paul McGuigan si Paul Arthurs, care au semnat independent cu alta casa de discuri si au scos impreuna Standing on the Shoulder of Giants in 2000, si au fost inlocuiti cu Gem Archer si Andy Bell care s-au alaturat grupului pentru a inregistra Heathen Chemistry in 2002. Formatia a intampinat din nou succes cu albumele Don"t Believe the Truth si Dig Out Your Soul si prin turneele de lansare a acestora.

In August 2009, Noel Gallagher si-a anuntat plecarea din trupa. Initial, Liam Gallagher anuntase ca Oasis sunt "terminati", dar ulterior a declarat ca membri care au mai ramas vor continua sa faca muzica, si nu a exclus posibilitatea pastrarii aceluiasi nume. Incepand din decembrie anul trecut, noul nume al trupei este Oasis 2.0.

.........................................................................................................................................

- update -

Oasis a trecut din obscuritate in lumina reflectoarelor in 1994, devenind una dintre cele mai populare si mai apreciate formatii ale decadei in curs (n.t.2000-2009) din Marea Britanie . Alaturi de trupele Blur si Suede, cei de la Oasis au meritul readucerii popului britanic cantat la chitara in fruntea clasamentelor.

Oasis
Oasis

Condus de chitaristul si compozitorul Noel Gallagher, cvintetul din Manchester a adoptat imaginea dura, de raufacator a celor de la The Stones si The Who, au incrucisat-o cu melodii si influente Beatles, au injectat in mod distinct teme lirice britanice si structuri ale melodiei care aduc cu The Ham si The Kinks si au legat tot acest amalgam cu un urlet masiv de chitara precum si cu o ironie sfidatoare care isi trage in mod egal radacinile din rebeliunea celor de la The Sex Pistols si aroganta celor de la The Stone Roses. Piesele lui Gallagher au continut frecvent si preluari ale unor hituri de la T. Rex ("Cigarettes and Alchohol" imprumuta rifful din "Bang a Gong") pana la Wham! ("Fade Away" preia linia melodica din "Freedom"), cu toate acestea formatia a rearanjat intotdeauna decorul, actualizand hituri din trecut pentru o noua era. 

Initial, grupul a fost format de colegii de scoala Liam Gallagher(voce), Paul "Bonehead" Arthurs(chitara), Paul McGuigan(bass) si Tony McCaroll(tobe). Dupa ce a lucrat timp de cativa ani ca tehnician de chitara pentru The Inspiral Carpets -o trupa inspirata de Stone Roses-, Noel Gallagher s-a intors in Manchester ca sa afle ca fratele sau a format o trupa. Noel a acceptat sa se alature acestora cu conditia ca el sa aiba control complet asupra formatiei, inclusiv asupra compozitiei oricarei piese; ceilalti au acceptat si si-au luat un nou nume, Oasis, inainte de a intra intr-o perioada de un an de repetitii intense.

Dupa o serie de mici concerte in cluburi, trupa a insistat ca Alan McGee, managerul Creation Records sa le asculte demoul. Impresionat, acesta le-a oferit un contract si i-a ajutat sa isi pregateasca albumul de debut. Grupul a lansat primul sau single, "Supersonic" in toamna lui 1994; sustinut de recenzii pozitive, materialul si-a facut loc in charturi. Cu o melodie adaptata din "I"d Like to Teach the World to Sing", "Shakemaker" a devenit un hit si mai mare in debutul verii. Lansata cu o luna inaintea aparitiei albumului, balada inaltatoare "Live Forever" a devenit un hit in Anglia si a contribuit la recordul de cel mai rapid vandut album de debut din istoria show-bizului britanic pe care "Definitely Maybe" a reusit sa il stabileasca. Materialul discografic a intrat in topuri pe primul loc si s-a vandut in peste 7 milioane de unitati.

Mania Oasis a continuat pe parcursul anului 1994 cand trupa a inceput sa cante in sali mai mari, observand cum fiecare single il depaseste pe cel anterior. Cu toate acestea, tensiunile din cadrul grupului au inceput sa se acumuleze - Liam si Noel au refuzat sa dea interviuri impreuna deoarece intotdeauna se bateau - si Noel a parasit pentru scurt timp trupa la sfarsitul unui dificil turneu american de toamna. Totusi, acesta s-a realaturat formatiei in scurt timp si trupa s-a indreptat catre Anglia. In timp ce "Supersonic" a inceput sa urce in clasamentele rock si modern rock din SUA, singleul autonom de orice album "Whatever" a atins pozitia secunda in perioada sarbatorilor de iarna.

La inceputul lui 1995, trupa si-a concentrat atentia pe SUA prin promovarea singleului "Live Forever". Piesa a devenit un hit major pe MTV si la statiile radio care difuzau rock modern, culminand cu pozitia a 2-a, iar Definitely Maybe a ajuns in scurt timp pe primul loc in SUA. Intorcandu-se in Anglia dupa un turneu cu casele inchise in America, trupa a inregistrat un nou single, "Some Might Say". Bateristul Tony McCaroll s-a despartit de trupa in ajunul lansarii singleului care avea sa aiba loc in luna mai, locul sau fiind luat de Alan White. "Some Might Say" a intrat in topuri pe prima pozitie iar succesul sau a facut ca singleurile Oasis anterioare sa reintre in charturile indie. Oasis a petrecut restul verii finalizand al doilea album "(What"s the Story) Morning Glory?" care a fost lansat in octombrie 1995. In ceea ce priveste lansarea sa, albumul a intrat direct pe prima pozitie, devenind cel mai rapid vandut album din Marea Britanie, recordul precedent fiind detinut de "Bad" al lui Michael Jackson.

Trupa a continuat sa inregistreze materiale in anii care au urmat. Pe parcursul lui 1996, "(What"s the Story) Morning Glory?" a devenit al doilea album in topul celor mai mari albume britanice din istoria muzicala. Ajutat de singleul iconic "Wonderwall", Morning Glory a ajuns si in Top Tenul american unde a obtinut un cvintuplu disc de platina; de asemenea, albumul a spart clasamente Top 10 in tari din Europa si Asia. Pe parcursul lui 1996 relatia combativa a fratilor Gallagher a fost in mod frecvent detaliata in ziare si articole de scandal, in mod special cand au sistat turneul american de la sfarsitul verii. Au urmat cele doua concerte de la Knebworth care au doborat recordurile ca fiind cele mai mari in aer liber din Anglia.

Dupa ce Oasis si-au abandonat turneul american, s-au concentrat pe inregistrarea celui de-al 3-lea album. Daca primele LP-uri ale formatiei au fost inregistrate repede, pentru al 3-lea a fost nevoie de cateva luni, fiind finalizat in primavara lui 1997. Albumul subsecvent, "Be Here Now" a fost lansat la sfarsitul lui august, la o luna dupa aparitia singleului "D"You Know What I Mean". Primit cu critici entuziaste si vanzari viguroase, "Be Here Now" a zdrobit recordurile de vanzari in Marea Britanie si a ajuns aproape de prima pozitie in charturile din SUA, plasand cvintetul in pozitia de lider de facto al rockului. Cu toate acestea un val de negativism s-a instalat in randul criticilor si al cumparatorilor in privinta exceselor percepute de acestia in continutul albumului, ceea ce a insemnat ca "Be Here Now" a dus dorul rafturilor din magazinele de muzica, spre deosebire de predecesorii sai. La putin timp dupa, conflictele tipice din interiorul formatiei au lamurit viitorul turneului, gruparea disparand din lumina reflectoarelor pentru un timp - cu toate ca o colectie de B-Sideuri (Masterplan) au aparut in 1998.

In timp ce trupa inregistra cel de-al 4-lea album in vara lui 1999, Bonehead a parasit Oasis, sustinand ca doreste sa petreaca mai mult timp cu familia. Intervievat de NME (n.t New Musical Express) in 11 august, a2-a zi dupa ce plecarea sa din trupa fusese facuta publica, Noel Gallagher a parut netulburat afirmand: "Aduce prea putin cu plecarea lui Paul McCartney din Beatles." Ex-chitaristul trupei Ride, Andy Bell si fostul chitarist al trupei Heavy Stereo, Gem Archer s-au alaturat formatiei dupa finalizarea albumului "Standing on the Shoulder of Giants" in 2000. In toamna aceluiasi an, trupa a sarbatorit succesul monumentalului lor turneu mondial prin primul album live, "Familiar to Millions". Albumul reda piese din concertul lor pe Wembley in iulie 2000 si a fost lansat in 6 formaturi diferite - CD, caseta, DVD, VHS, triplu-vinil si mini-disc.

Doi ani mai tarziu, Oasis a iesit la suprafata cu "Heaten Chemistry". In intreaga lume datele de lansare a celui de-al cincilea album al formatiei au coincis; cu toate acestea problemele nu au ezitat sa apara. In timpul unui turneu in America la sfarsitul verii, Noel Gallagher, Andy Bell si organistul de turneu Jay Darlington au fost raniti in Indianapolis dupa ce taxiul lor s-a ciocnit cu un alt vehicul. Trupa si-a reluat turneul in decurs de doua saptamani dupa ce au anulat showurile din Indianapolis, Boston si Philadelphia. In America, insa, albumul nu se vindea la fel de bine ca biletele de concert, principalul single "Hindu Times" reusind cu greu sa se faca remarcat pe MTV. Alte dificultati au aparut in luna decembrie cand Liam Gallagher si cativa membri ai anturajului celor de la Oasis au fost implicati intr-o lupta de strada in Munchen; mezinul Gallagher a suferit leziuni la nivelul fetei si a fost arestat ulterior, in timp ce doi dintre bodyguarzii trupei au necesitat ingrijiri medicale. In ciuda acestor impasuri -incluzand aici pareri impartite in privinta albumului- "Heathen Chemistry" a reusit totusi sa se vanda in mai multe milioane de unitati pe pamantul natal si a intrat in charturile britanice cu 4 singleuri. In plus, compozitia proprie a lui Liam, "Songbird" a marcat o premiera - lansarea primului single compus de altcineva decat Noel Gallagher. Piesa a dus-o bine in topurile britanice si a batatorit drumul spre o abordare colaborativa a procesului compozitional.

Urmatorul album Oasis a suferit amanari din moment ce sesiunile initiale de inregistrare cu duetul tehno Death in Vegas (recrutati pentru a produce albumul) au fost anulate. Mai mult decat atat, bateristul Alan White a parasit formatia la inceputul lui 2004, locul sau fiind luat de fiul lui Ringo Star, Zak Starkey. "Don"t Believe the Truth" a fost in cele din urma lansat in toata lumea in mai 2005. Continand compozitii din partea fiecarui membru, materialul discografic a reprezentat o noua abordare fata de munca in grup, dominata pana atunci de Noel. "Lyla", "The Importance of Being Idle" si "Let There Be Love" au contribuit cu toate la succesul albumului, acesta devenind cel mai bine-vandut material al trupei de la "Be Here Now". Formatia s-a intors repede in studio la mijlocul lui 2007, oprind productia cateva luni mai tarziu pentru a-i ingadui lui Noel sa petreaca timp cu nou-nascutul sau copil. Inregistrarile s-au reluat in noiembrie si s-au conretizat in 2008 cu albumul "Dig Out Your Soul", lansat in cursul anului. In 2009 dupa o aprinsa altercatie fraterna, Noel a parasit trupa definitiv, determinandu-l pe Liam (si restul trupei) sa schimbe denumirea grupului in "Beady Eye", nume sub care acestia planuiesc lansarea unui single in 2010.

 

Editor: Răzvan Bercea