kptv logo
On air
Webcam
ULTIMELE PIESE DIFUZATE
STIRI
CURSUL VALUTAR SI VREMEA
PARTENERI
StreamingPulse
Koening Profile
RECOMANDAREA SAPTAMANII
Radio Vectors by Vecteezy

Multumim pentru sprijinul acordat


Follow radio_KPTV on Twitter


Facebook Twitter email
Foreigner sunt o trupa americano-britanica, alcatuita in New York City in 1976 de catre veteranul Mick Jones, fostul membru al King Crimson Ian McDonald, si vocalistul american Lou Gramm (Louis Grammatico). Foreigner au vandut mai bine de 50 de milioane de albume in toata lumea, incluzand mai bine de 37.5 milioane in Statele Unite.

Istoria trupei
Formatia este alcatuita din Mick Jones (fost membru al Nero, The Gladiators, Spooky Tooth, si The Leslie West Band) care la inceputul anului 1976 s-a intilnit cu fostul membru al King Crimson Ian McDonald in NYC si au format Foreigner cu Lou Gramm (ex-Black Sheep), Dennis Elliott, Al Greenwood, si Ed Gagliardi ca sextet. Jones a fost cel care a propus numele trupei, provenind de la faptul ca el, McDonald si Elliott erau britanici, iar ceilalti americani.

Albumul de debut al formatiei a fost scos in martie 1977 si a vandut mai bine de 4 milioane de exemplare numai in USA, ramanind in Top 20 pentru un an cu hituri ca "Feels Like the First Time", "Cold as Ice" si "Long Long Way From Home." Al doilea album, Double Vision ( in iunie 1978), a surclasat vanzarile anterioare, ajungand la 5 milioane cu hituri ca "Hot Blooded", piesa de titlu "Double Vision" si "Blue Morning Blue Day". Al treilea album, „Head Games”,caruia Gramm ii spunea albumul lor "grainiest"a fost si el un succes datorita pieselor "Dirty White Boy" si "Head Games".

Pentru albumul din 1979, Head Games, basistul Ed Gagliardi a fost inlocuit cu Rick Wills. In septembrie 1980, keyboardistul Al Greenwood si Ian McDonald au fost concediati, deoarece Jones isi dorea sa aiba mai mult control asupra formatiei si sa scrie majoritatea pieselor el insusi, impreuna cu Gramm. Sextetul a devenit acum un cuartet, cu alti cantareti adusi ocazional in trupa, pe masura ce era nnevoie de ei, in concerte sau turnee. Greenwood s-a alaturat lui Gagliardi si au fosmat trupa AOR SPYS cu John Blanco, Billy Milne, si John DiGaudio. Formatia a scos doua albume, unul cu acelasii titlu ca si numele formatiei si urmatorul „Behind Enemy Lines”.

Intre timp, albumul al patrulea al celor de la Foreigner 4(in iulie 1981), a fost cel mai faimos al trupei, continand piese ca "Urgent" (care include un solo de sax al lui Junior Walker), "Waiting for a Girl Like You", "Juke Box Hero" si "Break it Up". Inaqinte de a scoate albume pe cont propriu, Thomas Dolby a cantat la sintetizoare la albumul 4 (a contribuit cu sunetul de sintetizor care a devenit semnatura piesei "Urgent" si a cantat intro-ul la "Waiting For A Girl Like You"). Pentru turneul lor din 1981-82 tour cu albumul 4, trupa l-a cooptat pe Peter Reilich (clape si sintetizor), fostul membru al trupei Peter Frampton, Bob Mayo (clape, sintetizor, chitara si acompaniament vocal) pe Mark Rivera (sax, flaut, clape, sintetizor, chitara si acompaniament vocal). Mayo si Rivera au mai aparut si pe albumul 4, la Reilich au renuntat in mai 1982, dar Mayo si Rivera au ramas in trupa pana in 1988.

Urmatorul album, Agent Provocateur,a inregistrat succes in 1984, si le-a oferit unicul succes de #1 hit in 1985 (in U.S., Marea Britanie, Norvegia, Suedia, etc.), "I Want to Know What Love Is", scris de Mick Jones, o balada tip gospel inspirata de New Jersey Mass Choir. "That Was Yesterday" a fost urmatorul lor hit care a inregistrat succes considerabil.

Spre sfarsitul lui 1987 Foreigner au scos pe piata Inside Information, care au oferit hituri ca "Say You Will" si "I Don't Want to Live Without You".

Pe 14 mai 1988 trupa a cantat la concertul aniversar de 40 de ani al Atlantic Recordscare a culminat cu "I Want to Know What Love Is", in care au cantat si Phil Collins, Crosby, Stills and Nash, Roberta Flack si alti artisti de la Atlantic. In cursul aceluiasi an trupa a pornit din nou in turneu, dar cu Inside Information s-au limitat la Europa, Japonia si Australia. Pentru acest turneu Mark Rivera si Bob Mayo au fost inlocuiti cu Larry Oakes (clape, sintetizor, chitara si acompaniament vocal) si Lou Cortlezzi (sax) care au completat cuartetul format din Gramm, Jones, Elliott si Wills.

Pe la sfarsitul anilor 80 Jones si Gramm au incercat fiecare cate o cariera solo, iar Gramm a decis sa paraseasca trupa in 1990 in timpul turneului d epromovare a single-ului sau solo Long Hard Look(1989).

In 1990, Mick Jones a adus in trupa un nou vocalist, Johnny Edwards (care inainte cantase cu Montrose, King Kobra, Buster Brown si Wild Horses). Albumul Unusual Heat din vara lui 1991 a fost la momentul respectiv cel mai prost vandut album al lor, si a urcat de-abia pe locul 117 in Billboard 200, cu toate ca "Lowdown and Dirty" a reusit sa urce pana pe locul 4. Pentru turneul din 1991, a fost adus in trupa Jeff Jacobs, care a cantat in trupa lui Billy Joel, ca noul om la clape si a revenit Mark Rivera, dar chiar dupa inceputul turneului elliott a decis sa paraseasca trupa, si a fost recrutat Larry Aberman pe post de inlocuitor temporar. Din 1992 mai multi bateristi au venit si au parasit trupa, printre care Mark Schulman (1992-1995, 2000-2002), Ron Wikso (1995-1998), Brian Tichy (1998-2000, 2007, 2008-now), Denny Carmassi (2002-2003), Jason Bonham (2004-2007, 2007-2008) si Bryan Head(2008). Scott Gilman(chitara, saxofon, flaut) a intrat in trupa in 1992 si a preluat rolul lui Rivera, dupa ce acesta a plecat. Thom Gimbel l-a inlocuit pentru scurt timp pe Gilman in 1993 iar in 1995 a ramas ca membru permanent.

In 1992 Lou Gramm s-a reintors la Foreigner (si impreuna cu el colegul de la Shadow King basistul Bruce Turgon) si au scos cel de-al doilea cel mai bine vandut album al trupei The Very Best of...and Beyond, care a inclus si trei piese noi. Trei ani mai tarziu Foreigner au scos ceea ce ei doreau sa fie un album de revenire, Mr. Moonlight, care a inregistrat vanzari si mai scazute decat Unusual Heat, desi balada "Until the End of Time"a reusit sa devina un minor hit, ajungand pe locul 42 in Billboard Hot 100.

In 1997 Gramm a suferit o operatie pentru excizarea unei tumori pe creier, iar medicatia urmata i-a afectat vocea si l-a facut sa piarda foarte mult in greutate.

In 2001, Warner Music Group i-au selectat pe Foreignersi albumul 4 sa fie printre primele ale caror catalog va fi reeditat si scos in format DVD Audio. In 2002, la cea de-a 25-a aniversare au castigat si mai multa recunoastere sotand pe piata albumele de platina in noul format. Foreigner, Double Vision, Head Games si 4 au mai scos albume noi, reeditate in U.S. si in Europa. Versiunea U.S. a ajuns pe locul 80 in Billboard 200.

La sfarsitul anului 2002, Foreigner au cantat in Olanda laanualul festival Night of the Proms, a fost ultima data cand Gramm & Jones au cantat impreuna, deoarece diferentele pe teme muzicale dintre ei au provocat plecarea lui Gramm la inceputul lui 2003pentru a-si incepe cariera solo.

Jones, fondatorul si singurul ramas dintre membri initiali ai trupei a decis ca merita o vacanta inainte sa alcatuiasca o noua linie pentru formatie in 2004.Pe 25 iulie 2004 in Santa Barbara, California Jones a aparut la Fess Parker's Doubletree Resort, Jcu o versiune noua a formatieicare includea pe Jeff Jacobs, Thom Gimbel, fostul basist de la Dokken Jeff Pilson, actualul baterist de la UFO Jason Bonham (fiul bateristuluiJohn Bonham de la Led Zeppelin) si solistul Chaz West. Acesta a fost angajat numai pentru acel spectacol si in final a fost inlocuit defostul cantaret de la Hurricane Kelly Hansen in 2005.

Foreigner au cantat alaturi de Def Leppard si Styx in turneul din 2007, si au mai facut turnee independente inacelasi an, la a 30-a aniversare a trupei.

Albumul Extended Versions, a realizat cu noua trupa o reeditare a vechilor lor piese, intr-un sunet curat, de studio, unul dintre cele mai de calitate albume live. In prezent ei lucreaza la un nou album care va include piesele clasice, dar si altele noi.

In septembrie 2007 s-a anuntat ca Foreigner se vor alatura lui Pete Townshend, Bill Wyman and the Rhythm Kings, si Paolo Nutini in deschiderea spectacolului Led Zeppelin in memoria lui Ahmet Ertegun de la Atlantic Records. Spectacolul a avut loc in Londra pe 10 decembrie 2007, dupa o amanare de doua saptamini, cauzata de Jimmy Pagecare isi rupsese un deget.

Formatia a mai scos o antologie a marilor lor hituri in 15 iulie 2008, intitulata No End in Sight: The Very Best of Foreigner. Aceasta a inclus toate piesele lor celebre, precum si cateva inregistrari de studio si o noua piesa, "Too Late", care a fost primul lor cantec nou din 1994 de la Mr. Moonlight, si prima inregistrare cu noua alcatuire a formatiei. "Too Late" a fost scos ca single in17 iunie 2008. In 2008 Bonham a plecat de la Foreigner, iar Bryan Head a fost adus in locul sau, pentru o perioada scurta, inlocuit fiind de Brian Tichy.

Pe langa spectacole in cluburi si festivaluri, trupa este deseori invitata sa cante la ocazii particulare.

Pe 2 octombrie 2009 Foreigner au scos ultimul lor album Can't Slow Down, unul dintre multele albume de rock clasic, pe langa AC/DC, The Eagles, Journey, si Kiss, care a fost pus in vanzare exclusiv in reteaua de magazine Wal-Mart.