kptv logo
On air
Webcam
ULTIMELE PIESE DIFUZATE
STIRI
CURSUL VALUTAR SI VREMEA
PARTENERI
StreamingPulse
Koening Profile
RECOMANDAREA SAPTAMANII
Radio Vectors by Vecteezy

Multumim pentru sprijinul acordat


Follow radio_KPTV on Twitter


Facebook Twitter email
Maroon 5 este o formatie americana de muzica pop-rock originara din Los Angeles, California. Componenta ei actuala ii include pe: Adam Levine (voce, chitara), James Valentine (voce secundara, chitara), Jesse Carmichael (pian), Mickey Madden (chitara bas) si Matt Flynn (baterie).

Formatia este recunoscuta pentru piese precum: „Harder to Breathe”, „This Love”,„She Will Be Loved”, „Sunday Morning”, „Makes Me Wonder”, „Wake Up Call” s.a. Maroon 5 a castigat numeroase premii pentru albumul lor de debut, intitulat „Songs about Jane”, lansat la jumatatea anului 2002. Cel mai recent material discografic al trupei poarta denumirea „It Won"t Be Soon Before Long” si este apreciat ca fiind unul dintre cele mai bine vandute albume din 2007.



Biografia formatiei
Trei dintre membrii actuali ai trupei au fost colegi in grupa de juniori a unui liceu din Los Angeles, pentru ca mai tarziu sa urmeze cursurile scolii Brentwood. Avand in vedere intemeierea unei formatii, Adam Levine si Jesse Carmichael s-au alaturat lui Mickey Madden si lui Ryan Dusick pentru a constitui in cele din urma formatia Kara"s Flowers.

Primele concerte si demonstratii au avut loc spre sfarsitul anului 1995, la un club de pe Sunset Boulevard, California, cunoscut pentru muzica si influentele rock and roll. In acest timp, Levine a cantat in registrul mediu, comparativ cu falsetul pentru care este recunoscut in prezent. Formatia semneaza un contract cu Reprise Records, chiar in timpul in care membrii sai erau la liceu, iar astfel lanseaza primul si singurul album, „The Fourth World”, la jumatatea anului 1997.

Melodia „Soap Disco” este stabilita ca disc single de debut, pentru ea fiind filmat chiar si un videoclip; totusi, piesa nu se bucura de prea mult succes, in ciuda sprijinului venit de la alte doua formatii aflate in turneu: Reel Big Fish si Goldfinger. Insuccesele au continuat, dat fiind ca albumul lansat nu a avut parte de vanzari semnificative, iar in 1999 formatia Kara"s Flowers este nevoita sa isi rezilieze contractul cu Reprise Records.

Cei patru membri urmeaza cursurile diferitelor colegii din Statele Unite, astfel experimentand noi influente si stiluri muzicale, lucruri care se vor dovedi folositoare in viitor. Avand un proiect comun, componentii fostei formatii pastreaza legatura si in 2001 incep sa compuna si sa inregistreze noi piese, ce aveau sa ocupe mai tarziu primele pozitii in topurile de specialitate.


Stabilirea componentei actuale

in urma unor transferarii lui Jesse Carmichael de la chitara la pian, formatia este nevoita sa caute un al cincilea membru. James Valentine este probabil cel care a schimbat destinul formatiei; dupa alaturarea sa se propune alegerea unui nou nume: Maroon 5.

Adam Levine precizeaza intr-un interviu ca perioada de tranzitie dintre cele doua case de discuri cu care semneaza, este fundamentala pentru noul stil si sunet pe care Maroon 5 il adopta:„in perioada dintre contractele cu cele doua case de discuri, am petrecut mult timp in New York, unde am fost expus la cultura hip-hop si urbana intr-o masura de care nu am avut parte in Los Angeles. M-a indreptat spre un nou gen de muzica si a avut un impact semnificativ in procesul de compunere. ”


Un nou contract cu o casa de discuri nu intarzie sa apara: astfel, formatia semneaza cu Octone Records, o companie independenta din New York, dar si cu BMG Music, una dintre cele mai importante case de discuri din lume.


2002: Debutul – Songs about Jane


in 2001 formatia Maroon 5 inregistreaza primul material discografic in noua componenta, alaturi de producatorul Matt Wallace, recunoscut pentru colaborarile sale cu Train, Blues Traveler, Kyle Riabko sau Third Eye Blind. Majoritatea pieselor de pe albumul de debut al formatiei au fost inspirate de relatia tumultoasa dintre Levine si fosta sa prietena, Jane. Levine declara:„Noi pusesem punct relatiei exact cand incepusem lucrul in studio. Dupa ce am terminat lista de melodii pentru album, ne-am decis sa-l numim „Songs about Jane” („Piese despre Jane”), deoarece reflecta cel mai bine creatia noastra. ”


inregistrarea albumului s-a desfasurat in Los Angeles, iar de promovarea lui s-a ocupat casa americana de discuri Octone Records.

Primul single lansat de pe acest album este „Harder to Breathe”, care nu a avut un impact surprinzator in randul fanilor Kara"s Flowers. Piesa reuseste sa urce in clasamente datorita ascensiunii albumului in Billboard 200. Cea mai inalta pozitie pe care albumul reuseste sa o obtina este locul 6.

Urmatoarele discuri single au fost primite mai bine, promovand astfel albumul proaspat lansat, succesul fiind sprijinit de piesa „This Love”, dar si de binecunoscuta „She Will Be Loved”, piese care au atins pozitii importante in topurile de specialitate in tari precum Marea Britanie, Australia si Noua Zeelanda. Alte extrase pe single de pe primul album sunt piesele: „Sunday Morning”, „Must Get Out”.


2003 - 2006: Promovarea masiva si plecarea lui Dusick

Succesul de care se bucura albumul „Songs about Jane” impune formatiei un turneu de mari proportii. Printre artistii cu care Maroon 5 colaboreaza in concerte se numara: Michelle Branch, Nikka Costa, Vanessa Carlton, Graham Colton, John Mayer, dar si The Rolling Stones. De asemenea, in 2005 sustin si participa la concerte de caritate (Live 8). Formatia devine emblema turneului de promovare a masinii Honda Civic.

in urma programului incarcat si a deselor concerte, bateristul Ryan Dusick intampina probleme de sanatate, confruntandu-se cu dureri ale bratelor:„ Pe la jumatatea turneului, imi obosisem bratele intr-un asemenea hal, incat nu prea le mai puteam folosi. (pentru cantat - n.r.)”


Pentru cateva saptamani, locul la baterie este ocupat de Josh Day; pe durata stabilirii diagnosticului insa, si acesta a fost nevoit sa renunte la percutie. Dupa aproximativ noua luni, Matt Flynn se ofera sa ocupe locul la baterie pe o perioada nelimitata. Ryan Dusick observa ca nu mai poate sustine formatia in turnee si hotaraste sa se retraga din activitate, cedandu-i locul lui Matt Flynn.

Coperta albumului „It Won"t Be Soon Before Long”.


2007 - prezent: It Won"t Be Soon Before Long

Dupa cinci ani de inactivitate, Maroon 5 lanseaza in luna mai a anului 2007, un nou album intitulat „It Won"t Be Soon Before Long”, („Nu mai e mult pana cand vom reusi”) o replica pe care membrii o foloseau in timpul turneelor pentru a-si gasi motivatia.

Noul material nu are nevoie de o promovare prea intensa, deoarece inca din prima saptamana de la lansare se vand 430 de mii de copii, debutand astfel pe prima pozitie in topul U.S. Billboard 200. Descurcandu-se foarte bine la vanzarile CD-urilor propriu-zise, albumul nu dezamageste nici la vanzarile pe Internet, numai intr-o saptamana reusind sa doboare recorduri in magazinul iTunes, vanzand peste o suta de mii de exemplare. Potrivit unor interviuri acordate presei, Adam prezinta albumul ca fiind „mai provocator si mai puternic” decat „Songs about Jane” si avand influente din muzica artistilor: Prince, Shabba Ranks, Michael Jackson dar si Talking Heads.

Pentru a promova noile piese, Maroon 5 organizeaza cateva concerte in orase precum Boston, San Francisco, Los Angeles si New York in luna iunie 2007. Apoi, din septembrie, incep turneul mondial de promovare, colaborand in luna martie 2008 cu artisti precum OneRepublic sau Brandi Carlile.

Sunt editate noi extrase pe single, in numar de patru. Primul, Makes Me Wonder, este castigatorul unui premiu Grammy.Trei discuri single, anume cel deja amintit, Wake Up Call si Won"t Go Home without You sunt lansate de-a lungul lunilor ramase ale anului 2007 (ultimul a fost publicat in S.U.A. in ianuarie 2008). Tot in 2008 a fost lansat si un al patrulea single, Goodnight Goodnight.

Pentru videoclipul piesei „This Love” au fost filmate doua versiuni. Prima este cea in care se pot distinge elemente explicite (nuditate), iar a doua este o editare a celei dintai, incredintata posturilor TV muzicale pentru promovare. Spre a nu surprinde imagini care ar fi fost in mod normal etichetate ca „interzise minorilor” , modul de filmare este diferit, utilizandu-se un aparat care se poate deplasa si nu surprinde unghiuri indecente sau cel putin incearca sa le ocoleasca cat mai mult. Din aceasta cauza versiunea editata contine o perdea de flori digitale pentru a masca intr-o oarecare masura partile genitale a celor doi protagonisti (Adam Levine si prietena sa, Kelly McKee). Intrebat intr-un interviu care ar fi parerea sa in legatura cu aceasta, Adam raspunde: „E ridicol!”.

De asemenea, videoclipul pentru piesa „Wake Up Call” contine materiale indecente sau la limita decentei, fiind si el filmat in mai multe variante si produs sub doua versiuni. Nici cele doua albume nu au fost lipsite de critici cu privire la continutul explicit; totusi, s-a reusit evitarea etichetei „Continut explicit”.


Discografie

Albume
2002: Songs about Jane
2004: 1.22.03. Acoustic
2005: Live - Friday the 13th
2007: It Won"t Be Soon Before Long
2007: The B-Side Collection

Premii
2004
Billboard Music Award — Digital Artist of the Year (Artistul cu cele mai multe vanzari digitale)
MTV Europe Music Award — Best New Act (Cel mai bun debut)
MTV Video Music Award — Best New Artist for (Cel mai bun artist nou)
MTV Video Music Awards Latin America — Best Rock Artist (Cel mai bun artist rock)
New Music Weekly Award — AC40 Group of the Year (Formatia Anului)
World Music Award — World"s Best New Group (Cea mai buna formatie debutanta)
2005
Grammy Award — Best New Artist (Cel mai bun artist)
Groovevolt Music and Fashion Award — Best Collaboration, Duo or Group for "She Will Be Loved" (Cea mai reusita colaborare: „She Will Be Loved”)
NRJ Radio Awards — Best International Song for "This Love" (Cel mai bun cantec international: „This Love”)
2006
Grammy Award — Best Pop Performance By A Duo Or Group With Vocal for "This Love" (Cea mai buna interpretare pop: „This Love”)
2007
Billboard Music Award — Top Digital Album for "It Won"t Be Soon Before Long" (Cel mai bine vandut album in format digital: „It Won"t Be Soon Before Long”)
2008
Grammy Award — Best Pop Performance By A Duo Or Group With Vocal for "Makes Me Wonder" (Cea mai buna reprezentatie pop a unui grup pentru piesa „Makes Me Wonder”)

 

 

 

http://ro.wikipedia.org