kptv logo
On air
Webcam
ULTIMELE PIESE DIFUZATE
STIRI
CURSUL VALUTAR SI VREMEA
PARTENERI
StreamingPulse
Koening Profile
RECOMANDAREA SAPTAMANII
Radio Vectors by Vecteezy

Multumim pentru sprijinul acordat


Follow radio_KPTV on Twitter


Facebook Twitter email
Rosu si Negru a fost o formatie romaneasca de beat si rock fondata in 1963 la Bucuresti.

La inceput, formatia are ca solist pe Mirabela Dauer, pe Dan Mutascu si din cand in cand pe Anda Calugareanu. Apoi, formatia se muta la Iasi, odata cu plecarea fondatorului trupei Nancy Brandes care paraseste Bucurestiul si isi continua studiile la Conservatorul din Iasi.

In perioada respectiva (vara anului 1967) Nancy intalneste pe litoral orchestra "GAUDEAMUS" condusa de Bondy Stenzler (absolvent al Liceului de muzica din Galati).Nancy cinta la un local in spatele Cazinoului din Eforie Sud cu o formatie de greci CHROMATIC si terminind mai devreme venea la cazino si cinta cu Bondy si formatia Gaudeamus compusa din:Emil Trocan gitara solo Florin Marcovici armonie Moby bas si Ernest orga cu o solista din Bulgaria-Krasi Borisova. Mai tirziu in toamna la Iasi Bondy ia predat "bagheta" lui Nancy si Gaudeamus a devenit Rosu si Negru (fara organist ) In urmatorii 2 ani pina cind Bondy sa casatorit si transferat la conservatorul Ciprian Prumbescu formatia a avut succese precum concerte,reuniuni studentesti,emisiuni la radio Iasi si prima emisiune in aer liber la televiziune.

La Iasi, membrii formatiei Rosu si Negru: Nancy Brandes (claviatura), Nicky Dorobantu (chitara, voce), Florin Marcovici (chitara armonie), Dumitru Grigoras (flaut), il intalnesc pe Liviu Tudan care facea parte din trupa Sideral si fusese mutat disciplinar de la Conservatorul din Bucuresti la Conservatorul din Iasi. Tudan devine basist si solist al trupei Rosu si Negru. Tot la Iasi este cooptat in formatie si bateristul Ovidiu Lipan Tandarica care avea numai 13 ani.

La primul festival de muzica pop din Romania, care are loc la Bucuresti, la Club A in anul 1969, formatia ia toate mariile premii: trofeul Club A, premiul I la categoria solist vocal si pentru conceptia unui spectacol rock, premiul II pentru chitara bas. In 1970 Liviu Tudan paraseste formatia.

Dupa plecarea lui Brandes in Israel, formatia se destrama. In 1977 doua dintre cele mai tari formatii romanesti isi unesc foraele pentru a forma un singur grup. Astfel, Florin Ochescu, Liviu Tudan, Dumitru Badila, Harry Coradini si Loti Herdina pun bazele proiectului Rosu si Negru-Progresiv TM, care dureaza un an si jumatate.
In 1984, Rosu si Negru devine prima formatie romaneasca care ia un premiu la un festival strain (Festivalul de la Dresda).

 

 

http://ro.wikipedia.org