kptv logo
On air
Webcam
ULTIMELE PIESE DIFUZATE
STIRI
CURSUL VALUTAR SI VREMEA
PARTENERI
StreamingPulse
Koening Profile
RECOMANDAREA SAPTAMANII
Radio Vectors by Vecteezy

Multumim pentru sprijinul acordat


Follow radio_KPTV on Twitter


Facebook Twitter email
The Police este o formatie rock alcatuita din 3 membri: basistul/principalul vocalist Sting (Gordon Sumner), chitaristul Andy Summers si tobosarul Stewart Copeland. Formatia a devenit un fenomen global in anii "80, cantand un stil de rock influentat de alte genuri: jazz, reggae si punk. Albumul lor din 1983, Synchronicity, a fost pe primul loc in topuri in Marea Britanie si SUA, iar in Statele Unite s-au vandut peste 8.000.000 de exemplare. Formatia s-a destramat la mijlocul anilor "80, dar s-a reunit in 2007 cu anuntul ca vor face un turneu mondial. Turneul a fost programat de la mijlocul lui 2007 pana la jumatatea lui 2008, celebrand cea de-a 30-a aniversare a single-ului "Roxanne" si de asemenea a formarii lor ca si grup.
Pana in prezent, The Police au vandut peste 50 de milioane de albume in intreaga lume. Revista Rolling Stone a plasat The Police pe locul 70 in topul "100 Cei Mai Buni Artisti ai Tuturor Timpurilor".

Formatia The Police a fost infiintata la inceputul anului 1977 de catre bateristul american Stewart Copeland. Dupa destramarea formatiei sale de rock progresiv numita "Curved Air", Copeland a fost reticient in formarea unei noi formatii de trei persoane si s-a alaturat inmugurindei scene londoneze de punk. Basist-vocalistul Sting si chitaristul Henry Padovani au inceput repetitiile cu Copeland in ianuarie 1977 si au inregistrat in luna urmatoare primul lor single sub numele de "Police" intitulat "Fall Out"/"Nothing Achieving". Directorul provizoriu de atunci, Paul Mulligan, a fost cel care a sustinut financiar inregistrarea melodiilor. in martie si aprilie cei trei au efectuat un turneu impreuna cu formatiile „Cherry Vanilla” precum si „Wayne County & the Electric Chairs” cantand in deschiderea concertelor acestora.

In luna mai Mike Howeltt, fost membru al trupei "Gong", l-a invitat pe Sting si pe fostul chitarist al formatiei „Eric Burdon and the Animals” Andy Summers sa formeze impreuna cu el trupa Strontium90, ca o formatie proiect pentru refacerea trupei Gong. Bateristul avut in plan de catre Howlett pentru aceasta formatie, Chris Cutler, nu a fost disponibil, asa ca Sting l-a adus cu el pe Stewart Copeland. Strontium90 a inregistrat cateva piese „demo” la Studiourile „Virtual Earth” si apoi au cantat la concertul de refacere al trupei Gong in Paris pe 28 mai 1977. Un album cu unele din aceste piese de studio si piese din concert (impreuna cu prima versiune inregistrata a melodiei "Every Little Thing She Does Is Magic") a fost scoasa pe piata 20 ani mai tarziu in 1997 sub numele de Strontium 90: Police Academy. De asemenea cei patru au cantat si la un club din Londra sub numele de „The Elevators” in iulie 1977.

In iulie 1977, Copeland, Sting, Padovani si Summers au inceput sa cante ca versiunea de patru muzicieni a formatiei Police. Talentul relativ limitat de chitarist a lui Padovani a fost motivul pentru care participarea sa la trupa a fost scurta. La scurt timp dupa ce, pe 10 august, o sesiune de inregistrari cu producatorul John Cale a fost abandonata, Padovani a parasit formatia, iar Summers a preluat sarcinile de chitara solo. Aceasta componenta formata din Copeland, Sting si Summers va ramane pentru tot restul istoriei formatiei Police.

Sting s-a dovedit a fi un bun textier. Anterior, el si-a petrecut timpul ca profesor de limba si literatura engleza (la scoala generala/liceu), versurile sale fiind renumite pentru constiinta lor literara si vioiciune verbala. Materialul din albumul urmator, „Ghost in the Machine”, a fost inspirat de scrierile lui Arthur Koestler, iar materialul din "Syncronicity" a fost vizibil inspirat de scrierile lui Carl Jung.

The Police
The Police

Formatia The Police, impreuna cu The Clash, sunt renumite ca fiind unele din primele formatii de muzicieni albi care au adoptat genul muzical reggae ca forma muzicala predominanta, si au obtinut mari succese internationale cu melodiile in stilul reggae. Desi genurile muzicale ska si reggae erau deja foarte populare in Marea Britanie, stilul era putin cunoscut in Statele Unite si in alte tari. inainte de aparitia formatiei Police, doar cateva melodii reggae – precum reinterpretarea din 1974 al lui Eric Clapton dupa "I Shot the Sheriff" a lui Bob Marley, sau melodia "Mother and Child Reunion" a lui Paul Simon — s-au bucurat de un oarecare succes semnificativ in topuri.

Parul de culoare blond oxigenat care va deveni un simbol al trupei a fost un accident fericit petrecut in februarie 1978. Formatiei, aflata atunci in disperare pentru bani, i s-a cerut sa filmeze pentru o reclama la guma de mestecat Wringley’s Spearmint cu conditia de a-si vopsi parul blond.

Pentru The Police, primul lor album – Outlandos d"Amour – a fost o grea incercare, ei lucrand cu un buget foarte mic si neavand un manager sau "record deal". Miles Copeland III, fratele mai mare al lui Stewart Copeland, a ascultat Roxanne pentru prima data si a obtinut imediat pentru ei un "record deal" cu A&M Records. Initial aparut in 1978, single-ul a fost scos pe piata intr-o noua editie in 1979 si atunci a fost momentul in care The Police au castigat o larga recunoastere in Marea Britanie, precum si o reusita minora cu aceasta melodie in alte tari, in special in Australia. Succesul lor a condus la intelegerea de a canta la renumitul club CBGB din New York precum si la un turneu istovitor in Statele Unite, turneu in care membrii formatiei au condus singuri masina – o dubita marca Ford Econoline – care-i transporta pe ei si intregul lor echipament de-a lungul tarii.

in octombrie 1979, grupul a scos cel de-al doilea album "Reggatta de Blanc", album ce a avut vanzari masive in multe tari si care a propulsat single-urile britanice "Message In A Bottle" (prima lor melodie ajunsa pe prima pozitie in top) si "Walking on the Moon" (de asemeni o melodie de top). Piesa instrumentala – avand acelasi titlu cu numele albumului – va castiga premiul "Grammy for Best Rock Instrumental Performance" (premiul Grammy pentru cea mai buna interpretare rock instrumentala).

in martie 1980, grupul The Police a efectuat primul sau turneu international si a fost una dintre primele mari trupe rock care au cantat in locuri precum Mexico City, Mexico, Bombay, India si Egipt. Spectacolul din Mexico City a fost filmat de postul Canal 13. in luna mai in Marea Britanie A&M Records pune in vanzare "Six Pack (The Police)," un pachet foarte scump ce contine (mai putin single-ul "Fall Out") 5 discuri de vinyl in copertile lor originale plus o varianta in format mono a celebrei piese "The Bed"s Too Big Without You" (de pe albumul Regatta De Blanc) sustinuta de o versiune live a piesei "Truth Hits Everybody" de pe albumul Outlandos d"Amour. Acesta a ajuns pe pozitia a 17-a in topul din UK al single-urilor desi reglementarile introduse ulterior l-ar fi clasificat ca album.

Presati de catre compania lor de inregistrari pentru a produce un nou album si pentru reintoarcere imediata la turnee, formatia The Police a scos cel de-al treilea lor album, intitulat Zenyatta Mondatta, in toamna anului 1980. Albumul aduce grupului cea de-a treia melodie ce se claseaza pe locul intai Don"t Stand So Close to Me", si "De Do Do Do, De Da Da Da", care a ajuns in topurile din Statele Unite. intr-un interviu ulterior Sting a declarat ca el a regretat graba in care s-a inregistrat albumul. Oricum, multi critici il vor cita mai tarziu ca fiind unul din cele mai puternice eforturi ale lor. Piesa instrumentala "Behind My Camel" scrisa de Andy Summers a castigat premiul Grammy pentru cea mai buna interpretare rock instrumentala. Melodia "Don"t Stand So Close to Me" a castigat premiul Grammy pentru cea mai buna interpretare rock vocala pentru un Duo sau Grup.

in acest timp Sting devenea o personalitate marcanta si, prin trecerea la actorie, punea bazele unei cariere dincolo de formatia The Police. Debutul in film, bine primit de altfel, si-l face in rolul lui "Ace Face" in "Quadrophenia" versiunea cinematografica a operei rock "The Who", urmat de rolul unui mecanic indragostit de muzica lui Eddie Cochran in filmul "Radio On" al lui Christopher Petit. A jucat de asemenea in filmul Dune rolul lui Feyd Rautha iar in filmul "The Adventures of Baron Munchausen" rolul unui soldat care este executat pentru ca este prea viteaz.

in timp ce faima lui Sting se ridica, relatia sa cu Stewart Copeland, fondatorul trupei, incepea sa se deterioreze. Relatia dintre cei doi, din ce in ce mai incordata, a fost mai departe agravata de presiunea publicitatii si faimei internationale, a ego-urilor conflictuale, si a succesului lor financiar. intre timp, casniciile, atat a lui Sting cat ?i a lui Summers, au esuat (Sting si-a stabilizat relatia cu noua sa partenera Trudie Styler, cu care se va casatori mai tarziu, in timp ce Summers, dupa o scurta relatie care a dus la nasterea unui fiu pe nume Andrew Jr., s-a recasatorit cu Kate – cea de-a doua sotie).

Al patrulea album al formatiei The Police intitulat "Ghost in the Machine", la care coproducator a fost Hugh Padgham, a fost lansat in 1981. Este caracterizat de folosirea intensiva a saxofoanelor si sintetizatoarelor alaturi de sunete cu tonalitati joase, albumul avand profunde influente jazz. A dat nastere “hit sigle”-urilor "Every Little Thing She Does Is Magic", "Invisible Sun", and "Spirits in the Material World". Deoarece membrii formatiei nu au cazut la intelegere asupra imaginii de pe coperta discului, aceasta contine trei pictograme rosii, reprezentand portretele digitale ale celor trei membrii, realizate in stilul afisajelor cu LED-uri si puse pe un fundal negru. in anii 1980, Sting si Andy Summers aleg calea exilului pentru a evita taxele si se mut in Irlanda (Sting la Roundstone in Galway, iar Andy la Kinsale in County Cork) in timp ce Stewart, American fiind, ramane in Anglia.

Formatia The Police face o pauza in 1982, timp in care Sting isi urmeaza cariera sa actoriceasca, jucand un rol principal alaturi de Denholm Elliot si Joan Plowright in versiunea pentru film a lui Richard Loncraine a piesei "Brimstone and Treacle" scrisa de Dennis Potter. De asemenea a avut un mic hit solo in Marea Britanie cu tema muzicala a filmului, "Spread A Little Happiness" (care aparuse pe albumul Brimstone and Treacle soundtrack, impreuna cu alte trei noi piese Police). in acest timp Summers inregistreaza primul sau album impreuna cu Robert Fripp, numit "I Advance Masked".

in 1983 apare ultimul album al formatiei The Police intitulat Synchronicity. Piesele mai remarcabile de pe acest album sunt "Every Breath You Take", "Wrapped Around Your Finger", "King of Pain" si "Synchronicity II". Cu exceptia lui "King of Pain", melodiile sunt insotite de videoclipuri in regia lui Godley & Creme. Acest album atinge primul loc atat in topul Marii Britaniei (unde intra direct pe locul intai) cat si in cel al Statelor Unite. Ramane pe primul loc in topul Marii Britaniei doar pentru doua saptamani iar in Statele Unite pentru 17 saptamani. La premiile Grammy a fost nominalizat pentru titlul de Albumul Anului, dar a piedut in fata castigatorului indiscutabil, Thriller-ul lui Michael Jackson.

Formatia The Police l-a invins pe Michael Jackson doar la o singura categorie: "Every Breath You Take" a castigat premiul Grammy pentru Melodia Anului, invingand "Billie Jean"-ul lui Jackson. De asemenea "Every Breath You Take" a castigat Grammy pentru Cea Mai Buna Interpretare Pop a unui Duo sau Grup Vocal in timp ce "Synchronicity II" a castigat Grammy pentru Cea Mai Buna Interpretare Rock a unui Duo sau Grup Vocal. Deasemenea, "Every Breath You Take" a castigat premiul American Video pentru cel mai bun videoclip al unui grup si a inhatat doua premii Ivor Novello pentru categoriile Best Song Musically & Lyrically and Most Performed Work. in 1983, Stewart Copeland a compus muzica pentru coloana sonora a filmului "Rumble Fish" regizat si produs de Francis Ford Coppola pe baza nuvelei cu acelasi titlu scrisa de S.E. Hinton. O melodie difuzata la radio "Don"t Box Me In" (tema muzicala din Rumble Fish), colaborare dintre Copeland si cantaretul/textierul Stan Ridgway leader-ul formatiei Wall of Voodoo, a avut parte de numeroase radiodifuzari dupa aparitia pe piata a filmului in acel an.

Desi niciodata nu a avut loc o despartire oficiala, fiecare membru al grupului si-a continuat propria cariera solo dupa terminarea turneului Synchronicity in martie 1984. in iunie 1986 trioul s-a reunit din nou pentru a sustine trei concerte pentru Amnesty International A Conspiracy of Hope Tour. in luna iulie a acelui an, o reuniune de scurta durata in studio a dat nastere doar la doua reinregistrari ale pieselor "Don"t Stand So Close to Me" si "De Do Do Do, De Da Da Da". Prima a fost scoasa pe piata in octombrie 1986 ca ultimul lor single impreuna sub forma de "Don"t Stand So Close To Me "86" (o versiune substantial refacuta a originalului din 1980), aparuta pe compilatia Every Breath You Take: The Singles, si a ajuns in UK Top 25. in acest timp, devenise clar ca Sting nu avea nici o intentie pentru a continua cu formatia, scotand deja pe piata in 1985 un album solo de succes cu influente jazz intitulat The Dream of the Blue Turtles.

in 1992, Sting se casatoreste cu Trudie Styler. Summers si Copeland au fost invitati la ceremonie si la petrecerea de nunta. Realizand ca toti membrii grupului sunt prezenti, invitatii au presat trioul sa cante, si in cele din urma ei au interpretat "Roxanne" si "Message In A Bottle." Copeland a declarat mai tarziu ca "dupa aproximativ trei minute devenise din nou o amintire". Deasemenea in 1992, Andy Summers a servit pentru o scurta perioada ca Musical Director al efemerului "Dennis Miller Show".

Pe 10 martie 2003, grupul The Police a fost introdus in "Rock and Roll Hall of Fame" si a interpretat in direct "Roxanne", "Message In a Bottle" si "Every Breath You Take". Ultima melodie a fost interpretata alaturi de Steven Tyler, Gwen Stefani si John Mayer.

in 2004, Henry Padovani (chitaristul trupei inainte de venirea lui Andy Summers) a scos un album, cu participarea lui Stewart Copeland si Sting la una din piese, reunind pentru prima data din 1977 in cadrul unei interpretari pe membrii "originali" ai grupului The Police . De asemenea in 2004, Rolling Stone Magazine a clasat formatia The Police pe pozitia 70 in lista lor 100 Greatest Artists of All Time.

in 2006 Stewart Copeland a facut un documentar rock despre formatie intitulat Everyone Stares: The Police Inside Out, bazandu-se pe filmarile facute in formatul de film Super-8 pe care le-a facut atunci cand formatia facea inregistrari si mergea in turneu la sfarsitul anilor "70 si inceputul anilor "80. in octombrie 2006 Andy Summers scoate One Train Later, niste memorii autobiografice detaliind cariera sa timpurie si perioada petrecuta in cadrul formatiei.

La inceputul anului 2007, au aparut informatii ca trioul se va reuni pentru un turneu ce va marca cea de-a 30-a aniversare, la mai mult de 20 de ani de la despartirea ‘finala’ din 1986. Concertele aveau sa coincida cu scoaterea de catre Universal Music (actualul detinator al “label”-ului A&M) a unei noi compilatii cu piese din catalogul formatiei. Urmatoarele afirmatii au fost date publicitatii din partea formatiei de catre purtatorul ei de cuvant la Interscope Geffen A&M Records si au fost incluse pe website-ul official al lui Sting: "Pe masura apropierii celei de-a 30-a aniversari a primei melodii a formatiei the Police, au fost in curs de desfasurare discutii cu privire la modul in acest lucru va fi celebrat. in timp ce noi putem confirma ca intr-adevar va fi ceva special pentru a marca evenimentul, masura in care formatia se va implica ramane inca nedeterminat."

Pe 22 ianuarie 2007, revista de orientare “punk wave” Side-Line aduce stirea ca formatia The Police se va reuni pentru premiile Grammys, adaugand ca melodia interpretata va fi "Roxanne". Revista Side-Line de asemenea anunta in pagina sa de stiri ca formatia The Police este gata de imbarcare pentru un mare turneu care ii va duce in orase din toata lumea. Revista Billboard a confirmat mai tarziu zvonurile, citandu-l pe Andy Summers cu care discutase mai demult in 2006 despre cum va putea formatia continua era dupa-Synchronicity: "Cea mai rationala abordare ar fi fost, "OK, Sting, du-te si fa o inregistrare solo si apoi hai sa fim impreuna din nou peste doi sau trei ani. Sunt sigur ca puteam face asta. Cu siguranta puteam. in mod cert nu eram intr-un spatiu creativ steril. Am fi putut cu usurinta continua si probabil inca mai eram acolo. Nu acesta a fost sa ne fie destinul. A mers in alta directie. Regret ca niciodata nu am platit asta cu un ultim turneu."

Formatia a cantat in deschiderea celei de-a 49-a editii a Annual Grammy Awards pe 11 februarie 2007 in Los Angeles, California, ei anuntand inainte de a incepe sa cante piesa "Roxanne" ca "Noi suntem The Police. si ne-am intors!". A&M Records, casa de discuri a formatiei, a promovat turneul de reuniune 2007-2008 ca fiind cea de a 30-a aniversare a aparitiei primei melodii a formatiei si nu ca pe o aniversare a intemeierii ei. Canalul de televiziune ABC anunta, "Anul acesta marcheaza cea de-a 30-a aniversare a aparitiei piesei ‘Roxanne’, single-ul care a facut cunoscuta in USA formatia The Police." Single-ul a aparut in aprilie 1978.

Formatia si-a inceput turneul sau de reunire in Vancouver pe 28 mai in fata a 22.000 de fani la unul din cele doua concerte desfasurate cu casa inchisa. Stewart Copeland a facut pe propriul sau website un comentariu nimicitor spectacolului, pe care presa la considerat ca fiind o vrajba. S-a vrut a fi doar o gluma si formatia a primit-o cu voie buna. in octombrie 2007 formatia a tinut cel mai mare concert al turneului de reuniune in Dublin, Irlanda, in fata a 82.000 de fani.

The Police si-a continuat turneul in 2008, si locatiile au inclus Noua Zeelanda, Australia, Singapore, Macao, Japonia, Canada, USA, Franta, Germania, Norvegia, Danemarca, Marea Britanie, Serbia, Polonia, Argentina si Brazilia unde au cantat pentru 75.000 de oameni. Henry Padovani s-a alaturat formatiei pe scena pentru bisul final la spectacolul din Paris pe 29 septembrie. The Police, ca trupa de 4 persoane a cantat "Next to You" de pe primul album al formatiei intitulat Outlandos d’Amour.


 

 

http://ro.wikipedia.org/