kptv logo
On air
Webcam
ULTIMELE PIESE DIFUZATE
STIRI
CURSUL VALUTAR SI VREMEA
PARTENERI
StreamingPulse
Koening Profile
RECOMANDAREA SAPTAMANII
Radio Vectors by Vecteezy

Multumim pentru sprijinul acordat


Follow radio_KPTV on Twitter


Facebook Twitter email
Progresiv TM a fost o formatie romaneasca de muzica rock, din Timisoara. Formatia, infiintata in octombrie 1972, s-a numit mai intai Clasic XX, adoptand numele de Progresiv TM (fiind inspirati de Locomotiv GT) in aprilie 1973. Debuteaza in sala Olimpia din Timisoara, avand mare succes la public.

Formula de start ii cuprindea pe Harry Coradini (pe numele real Harald Kolbl, nascut la 20 februarie 1944, la Timisoara) - solist vocal, Ladislau Herdina - chitara solo, chitara acustica, voce, Zoltan "Zoli" Kovacs - chitara bas, Helmuth "Hely" Moszbrucker - baterie si Stefan Pentek - claviaturi.

in 1974, formatia a activat la Teatrul Maghiar din Timisoara, unde a pus in scena spectacolul pop "Acest pamint", cu care a efectuat un turneu prin tara.

in 1975, Kovacs este inlocuit cu Ilie Stepan (chitara bas, chitara acustica, nascut la 24 noiembrie 1953, la Caransebes), iar grupul primeste doi noi membri: Mihai "Misi" Farcas (baterie, percutie, pian) si Gheorghe Torz (flaut).

Progresiv TM, in componenta Harry Coradini, Ladislau Herdina, Ilie Stepan, Helmuth Moszbrucker, Mihai Farcas si Gheorghe Torz, reuseste, in septembrie 1975, producerea unui prim LP, "Dreptul de a visa".

Grupul apare cu doua piese, "Acest pamint" si "Crede-ma", pe primul disc din seria "Formatii pop romanesti", in 1975 (numele a fost schimbat, de la volumul patru, in "Formatii rock").

in septembrie 1976, trupa se destrama. Coradini si Herdina alcatuiesc, impreuna cu Liviu Tudan (chitara bas, pian, voce, pe numele real Dumitru Liviu Tunsoiu, nascut la 19 noiembrie 1947, la Bucuresti), Florin Ochescu (chitara solo, ex-Curtea Veche nr. 43, nascut la 9 februarie 1952, la Bucuresti) si Dumitru Badila (baterie), toti trei de la formatia bucuresteana Rosu si Negru, supergrupul Progresiv TM - Rosu si Negru. Ulterior, Dumitru Badila este inlocuit de Ion Cristian "Calare" (baterie, voce, ex-Sincron, Sfinx). Apare discul "Puterea muzicii" (1979). Dupa editarea albumului, supergrupul se destrama, Coradini paraseste tara, iar Herdina se intoarce la Timisoara, unde mai tarziu reinfiinteaza grupul cu membri tineri la inceput de drum si totodata se face o schimbare de stil: de la rock progresiv la hard rock.

in anul 1983, componenta era urmatoarea: "Ghighi" N. Iovin - solist vocal, chitara, Ladislau Herdina - chitara solo, chitara acustica, voce, Nicolae Krakovszki - chitara (ex-Pro Musica), Richard Schoring - chitara bas (ulterior la Pro Musica si Cargo) si Peter Kocsef - baterie (ulterior la Cargo). Prin trupa s-au mai perindat Ionel "Nae" Tarnoczi (solist vocal, ulterior la Pro Musica), Cristi Ionita "Zapada" (chitara, voce, nascut la 9 iunie 1953, la Bucuresti, ex-Metrock, ulterior Voltaj ?i din nou Metrock) ?i Vlady Cnejevici (claviaturi, nascut la 13 decembrie 1962, la Timisoara, ulterior la Compact, Pasarea Colibri, Blue Workers, Pacifica).

Discografie

LP-uri

Dreptul de a visa (Electrecord, 1975)

Puterea muzicii (Electrecord, 1979)

Single

Amintiri/Anotimpuri (Electrecord, 1974)

 

 

 

http://ro.wikipedia.org/