kptv logo
On air
Webcam
ULTIMELE PIESE DIFUZATE
STIRI
CURSUL VALUTAR SI VREMEA
PARTENERI
StreamingPulse
Koening Profile
RECOMANDAREA SAPTAMANII
Radio Vectors by Vecteezy

Multumim pentru sprijinul acordat


Follow radio_KPTV on Twitter


Facebook Twitter email
Aerosmith este o formatie de hard rock din Statele Unite ale Americii, cateodata supranumita Baietii cei rai din Boston (conform originalului "The Bad Boys from Boston", dar si Cea mai mare trupa muzicala de rock and roll a Americii (conform, "America"s Greatest Rock and Roll Band").

Stilul muzical al formatiei, care are radacini in stilul blues-hard-rock, a ajuns sa incorporeze de-a lungul timpului elemente muzicale de pop, heavy metal, glam metal, si rhythm and blues, devenind o sursa de inspiratie pentru numerosi alti muzicieni rock and roll.

Formatia a fost fondata in orasul Boston, Massachusetts in 1970. Chitaristul Joe Perry si basistul Tom Hamilton, care facusera parte anterior dintr-o formatie numita The Jam Band, s-au unit cu solistul Steven Tyler, tobosarul Joey Kramer si chitaristul solo Ray Tabano, pentru a forma Aerosmith. in 1971, Tabano a fost inlocuit cu Brad Whitford, iar ceea ce a urmat, a fost, dupa cum se spune adesea, doar ... istorie.



Istoric

Grupul ia nastere in formula de trio: Perry, Hamilton, Tyler, acesta din urma la baterie. O foarte scurta perioada lucreaza cu Ray Tabano,tobe. Dupa cooptarea lui Kramer si a lui Whitford, Tyler devine solistul vocal al formatiei. in primii doi ani canta la Boston si ocazional la New York; practica o mixtura de hard, r"n"b si blues; piesa Dream on dobandeste popularitate (in 1976 intra in Billboard, urcand pana pe locul 6). in 1972 grupul semneaza un contract cu Columbia Records; repertoriul (muzica si text) este semnat in majoritate de cuplul Perry-Tyler; primul album, eponim, apare in 1973; la cel de-al doilea se colaboreaza cu producatorul Jack Douglas
. Pentru LP-ul Toys in the attic obtin discul de platina dupa doar cateva luni de la lansare. Succesul de mari proportii este de scurta durata (albumul ramane insa doi ani in Billboard).

in 1977, din cauza "atasamentului" special fata de heroina, Perry si Tyler erau supranumiti "Gemenii toxici". Grupul apare in filmul Sgt. Pepper"s Lonely Heart Club Band (versiunea lor la Come Together, scrisa de Lennon-McCartney, FIFA 15 Coins este destul de banala). Din 1979 Perry se dedica proiectelor muzicale individuale; conflictele cu Tyler contribuie la ruptura; este inlocuit de Jimmy Crespo (ex-Flame). in anul urmator Whitford paraseste si el grupul, pentru a forma The Withford St.Holmes Band (cu Derek St. Holmes, ex-Ted Nugent and the Amboy Dukes). Nou-venitul la Aerosmith este Rick Dufay, voc.,ch. Withford si Perry (realizator a trei albume sub numele The Joe Perry Project) nu se impun in viata muzicala la nivelul obtinut cu Aerosmith, astfel ca in 1984 cei cinci componenti initiali hotarasc sa-si reia activitatea impreuna. Remixeaza, in 1986, cu grupul rap Run-D.M.C. un titlu mai vechi: Walk This Way; piesa ajunge pe locul 4 in Billboard. Dude (Looks Like A Lady), Angel si Rag Doll cuceresc generatia sfarsitului de deceniu; concertele atrag un public considerabil (82 000 de fani in 1987, la Texas Jam).

Permanent Vacation aduce grupului noi admiratori; albumul Pump este multiplicat in 4,5 milioane de exemplare. Succesul formatiei este urias. Janie"s Got A Gun, scrisa pe tema incestului (US Top locul 4), obtine in 1990 premiul Grammy la categoria Best Rock Performance. LP-ul Get A Grip (US Top locul 1) si extrasele pe single Living On The Edge, Cryin, Amazing, Crazy reconfirma si consolideaza faima internationala a grupului;
 albumul a fost inregistrat la Los Angeles si la Vancouver; sunetul hard aminteste de primele productii; pe disc figureaza numele lui Lenny Kravitz, coautor la Line Up; Don Henley canta back-up la Amazing; discul a detronat din fruntea topului Billboard soundtrackul filmului The Bodyguard. Compilatia Box Of Fire obtine discul de aur la inceputul lui 1995 (este o colectie de 13 cd-uri, editate in 1994 de Columbia Records). in 1997 lanseaza Nine Lives; FIFA 15 Coins extrasele pe single Fallin" In Love(Is Hard On The Knees) si Pink se impun in clasamente. La fel, FIFA 15 Ultimate Team Coins, Hole In My Soul. Videoclipul Pink obtine la MTV Video Music Awards distinctia Best Rock Video. I Don"t Want To Miss A Thing se impune in topurile 1998 si castiga categoria Best Rock la MTV Europe Music Awards.

Marele turneu american din toamna lui 2001 este intrerupt din cauza tragediei de la World Trade Center (11 septembrie); la reluare concertele se vor desfasura cu The Cult in deschidere. Albumul Just Push Play a depasit milionul de copii vandute.

Discografie
1973 – Aerosmith (album)
1974 – Get Your Wings
1975 – Toys in the Attic
1976 – Rocks (album Aerosmith)
1977 – Draw the Line (album Aerosmith)
1979 – Night in the Ruts
1982 – Rock in a Hard Place
1985 – Done with Mirrors
1987 – Permanent Vacation
1989 – Pump (album Aerosmith)
1993 – Get a Grip
1997 – Nine Lives (album Aerosmith)
2001 – Just Push Play
2004 – Honkin" on Bobo
2012
– Music from Another Dimension!

 

http://ro.wikipedia.org/