kptv logo
On air
Webcam
ULTIMELE PIESE DIFUZATE
STIRI
CURSUL VALUTAR SI VREMEA
PARTENERI
StreamingPulse
Koening Profile
RECOMANDAREA SAPTAMANII
Radio Vectors by Vecteezy

Multumim pentru sprijinul acordat


Follow radio_KPTV on Twitter


Facebook Twitter email
Led Zeppelin a fost o formatie de muzica rock din Marea Britanie, care este considerata unul dintre cele mai cunoscute, respectate, novatoare si inspirante grupuri muzicale ale secolului 20. De-a lungul timpului a abordat diverse stiluri pornind de la muzica rock, exceland in crearea de piese memorabile in toate aceste stiluri, blues rock, hard rock, heavy metal, folk rock, dar incorporand adesea in multe din cantecele lor poraiuni muzicale dintre cele mai diferite genuri ale muzicii universale.

Led Zeppelin a avut o componenta unica de patru membri de-a lungul timpului. Cei patru muzicieni sunt: Jimmy Page (chitara, mandolina, Theremin), Robert Plant (voce, muzicuaa), John Bonham (tobe, percutii, voce) si John Paul Jones (chitara bas, orga electronica, melotron, blockflote, mandolina).

Incepand cu 1968, anul formarii lor, Led Zeppelin au fost inovatori muzicali in mod constant, dar in acelasi timp, nu au pierdut niciodata nici pulsul publicului si nici grupul imens de iubitori din toata lumea. Desi sunt mai ales cunoscuai pentru pionieratul lor in genurile hard rock si heavy metal, cei patru muzicieni au introdus constant elemente de blues, rockabilly, reggae, soul, funk, muzica celtica, muzica indiana, muzica araba, folk, pop si chiar muzica din America Latina, respectiv muzica country in compoziaiile lor.


Dupa mai bine de 25 de ani de la hotararea de a incheia activitatea muzicala datorita moraii tragice a lui John Bonham din 1980, muzica formaaiei Led Zeppelin continua sa fie ascultata cu mare placere, sa se vanda foarte bine si sa exercite o influenaa importanta asupra muzicii rock contemporane. Grupul a vandut peste 300 de milioane de albume in intreaga lume,incluzand 110 milioane de albume vandute doar in Statele Unite ale Americii.
Istoria grupului
Numele grupului este o combinaaie intre participiul trecut al verbului lead (formele verbului sunt lead, led, led), care inseamna "a conduce" sau "a dirija ceva/pe cineva" (nu in sens orchestral, "to conduct"). Timpul trecut al verbului to lead se citeste insa led, cum este si cazul verbului to read (formele acestui verb au ortografia invarianta, dar nu pronunai, read, read, read). In limba engleza substantivul "lead" inseamna plumb. Membrii formaaiei doreau sa nu existe confuzii, astfel ca au adoptat cuvantul "Led" in denumire, pentru a nu fi citit "Lead Zeppelin" sau pronunaat de catre americani "leed". Jimmy Page a pus numele trupei fiind inspirat de vorbele lui Keith Moon, cum ca o super-trupa ce i-ar avea in componenaa pe el (Keith Moon) si pe John Entwistle s-ar prabusi ca un Lead Zeppelin (dirijabil de plumb). De asemenea, expresia "Lead Zeppelin" era folosita de membrii formatiei The Who pentru a descrie un concert nereusit: "we crashed like a lead zeppelin" (ne-am prabusit ca un dirijabil de plumb).



Istoric muzical si artistic

In iunie 1966 Jimmy Page s-a alaturat formaaiei The Yardbirds, inlocuindu-l pe Paul Samwell-Smith la chitara bas. In scurt timp a trecut la chitara ritmica și Chris Dreja a preluat basul. In luna octombrie a aceluiasi an Jeff Beck paraseste grupul, iar Page incearca sa formeze o super-formatie cu Keith Moon si John Entwistle de la The Who, cu Jeff Beck, iar pentru vocal s-a gandit la Donovan, Steve Winwood sau Steve Marriott. Grupul nu s-a mai format dar Page, Beck si Moon au inregistrat un cantec impreuna, respectiv Beck"s Bolero, care va aparea pe albumul Truth din 1968 al lui Jeff Beck. La sesiunea de inregistrari a participat si basistul John Paul Jones (pe numele sau adevarat John Richard Baldwin). Acesta i-a spus lui Page ca ar fi interesat sa colaboreze cu el in proiectele viitoare.

La vremea cand formaaia s-a desfiinaat (prin iulie 1968), Jimmy Page a ramas cu numele trupei, cu un contract de inregistrari, dar si cu o serie de angajamente neindeplinite. Astfel a aparut formaaia New Yardbirds, prin intermediul careia chitaristul dorea sa efectueze un turneu in Peninsula Scandinava. Trupa a fost primita cu apatie si indiferenaa de publicul britanic, astfel membrii fiind nevoiai sa traverseze oceanul, unde, dupa editarea albumului de debut, dobandesc in scurt timp consacrarea, fiind recunoscuai drept cei mai de seama „succesori artistici” ai fostului grup Cream, in care a activat si Eric Clapton (chitara, vocal). Simultan, cei patru „zep” constituiau principalii rivali ai formaaiei Jeff Beck Group.

Pe acest prim album, considerat de specialisti „sofisticat dar plin de energie”, se regaseau doua piese importante: Communication Breakdown si Dazed and Confused. Al doilea LP a constituit, bineinaeles, o augmentare in plan componistic si interpretativ a debutului, incluzand si bine-cunoscuta Whole Lotta Love. Chiar daca al treilea album (Led Zeppelin III) a avut la baza stilul hard rock, el a inclus piese de folk, cum ar fi Friends, Gallows Pole, Bron-Y-Aur Stomp, dar si o superba piesa de blues minor, Since I’ve Been Loving You.

Dupa aproximativ un an, pe al patrulea album aparea viitorul hit internaaional Stairway to Heaven, una dintre cele mai reusite inregistrari ale grupului. Urmatorul album, Houses of the Holy, editat in anul 1973, demonstreaza dorinaa formaaiei, de acum cu o popularitate uriasa? in intreaga lume, de a explora cat mai multe si mai diverse stiluri, plecand de la rock-ul plin de vigoare la reggae, pseudo-soul, pana la baladele folclorice. Avand parte si de un impresar competent, Peter Grant, formaaia si-a consolidat o reputaaie stabila in randul publicului iubitor de muzica rock.

Aceasta reputaaie nu s-a datorat numai activitaaii neintrerupte si a fidelitaaii componenailor fata de grup, ci si a simplului fapt ca Led Zeppelin nu a aparut niciodata pe micul ecran (bineinaeles, in afara de muzicalul The Song Remains The Same), de asemenea neavand nici un disc single oficial. Trupa si-a concentrat exclusiv eforturile in realizarea unor L.P.-uri si in domeniul apariaiei pe scena concertelor publice. Astfel, formaaia tindea sa editeze cate un album o data la 18 luni - un timp mai mult decat suficient pentru a cizela fiecare piesa cu grija. Planificandu-si cu discernamant fiecare turneu, fiecare concert, formaaia Led Zeppelin isi dozeaza astfel apariaiile - pe disc, sau pe scena -, incat ele sa constituie evenimente muzicale asteptate cu interes crescand, de catre o audienaa care crestea continuu numeric. Asemenea grupului The Who, Led Zeppelin realizeaza combinaaia perfecta a grupului de trei instrumente cu vocea solistica.

In anul 1974, formatia si impresarul sau intemeiaza casa de discuri „Swan Song” sub auspiciile firmei „Atlantic Records”. Coloana sonora a filmului The Song Remains The Same este constituita in principal din piesele albumului The Song Remains The Same editat in anul 1976. Albumul In Through The Out Door, a fost, din pacate, ultima realizare a grupului in componenaa iniaiala, deoarece, in 1980 moare bateristul John Bonham. In memoria acestui urias si virtuoz muzician, formatia inregistreaza albumul Coda, cu ajutorul bateristului Kenny Jones, de la The Who.

In 1980, urmand mortii neasteptate a lui Bonham, Led Zeppelin a incetat a exista, iar membrii principali ai trupei, Jimmy Page si Robert Plant vor incepe cariere individuale.


Componenaa
Robert Plant (voce)
Jimmy Page (chitara)
John Paul Jones (chitara bass, clape)
John “Bonzo” Bonham (percuaie)


Discografie
Led Zeppelin I - 1968
Led Zeppelin II - 1969
Led Zeppelin III - 1970
Led Zeppelin IV - 1971
Houses of the Holy - 1973
Physical Graffiti - 1975
Presence - 1976
The Song Remains The Same - 1976
In Through The Out Door - 1979
Coda - 1982

http://ro.wikipedia.org